Import produktów świeżych z Hiszpanii i Włoch

Gdy pomyślimy o wymianie handlowej z półwyspami Pirenejskim i Apenińskim, rzadko mówimy „maszyny przemysłu ciężkiego”. Najczęstszym skojarzeniem jest to, za co wszyscy kochają kraje śródziemnomorskie: kuchnia. I faktycznie, z Hiszpanii i Włoch importujemy dużo żywności i produktów świeżych. I choć najwięcej importujemy z tych krajów maszyn, surowców naturalnych i komponentów, to przemysł spożywczy również ma swój udział w wymianie. Według Italian Trade Agency, w 2019 roku eksport żywności do Polski był wart ponad 930 mln euro. Nic więc dziwnego, że transport produktów świeżych z tych krajów jest nie tylko potrzebny, lecz także coraz ważniejszy.

Transport produktów świeżych z Hiszpanii i Włoch

Import produktów świeżych z Hiszpanii i Włoch
Import produktów świeżych z Hiszpanii i Włoch – załadunek w magazynie

Transport produktów ogólnie można wykonywać na cztery sposoby: drogą morską, lotniczą, kolejową lub transportem drogowym. Każdy z tych rodzajów transportu charakteryzuje się pewnymi wadami i zaletami oraz łatwością przystosowania do poszczególnych kategorii przewozów. Generalną zasadą jest, że transport lotniczy jest najdroższy, ale najszybszy, a transport morski najwolniejszy, ale najkorzystniejszy cenowo. Zazwyczaj w przypadku produktów świeżych liczy się czas. Oczywiście zdarzają się wyjątki – niektóre owoce, na przykład banany, dojrzewają podczas transportu, dlatego transportuje się je przede wszystkim drogą morską. Dla produktów, które faktycznie „nazajutrz” muszą znaleźć się w odpowiednim, oddalonym miejscu, odpowiedni jest transport lotniczy. Gdy zaś towar musi zostać dostarczony na stosunkowo niedużą odległość, zazwyczaj wykorzystuje się transport samochodowy.

Jak wykonywać transport produktów świeżych z Hiszpanii i Włoch?

Zgodnie z poprzednim akapitem, nie ma jednej metody transportu z tych terenów. Od razu można jednak zaznaczyć, że praktycznie nie występują odpowiednie połączenia kolejowe tych krajów z Polską. Poza transportem morskim, rynek transportowy z Hiszpanii i Włoch do Polski jest jednak zdominowany przez transport drogowy. Jest on szczególnie dobrze przystosowany do przewozu produktów świeżych. Samochody dysponują ładowniami typu „chłodnia”. Wiele na temat tego typu transporterów pisaliśmy w artykule poświęconym transportowi leków w temperaturze kontrolowanej. Teoretycznie przewóz tą metodą jest droższy od zwykłego transportu, jednak między Polską a omawianymi krajami zachodzi nieustanna wymiana handlowa – kierowcy rzadko jeżdżą bez ładunku.

Jakie produkty najczęściej transportujemy do Polski?

Ogólne stwierdzenie „produkty świeże” nie daje rzeczywistego pojęcia na temat tego, co sprowadzamy z Hiszpanii i Włoch. Spośród produktów spożywczych sprowadzanych z tych krajów najwięcej transportujemy:

  • mięsa
  • owoców morza
  • miodu
  • wyrobów cukierniczych
  • kakao
  • pomidorów
  • niemrożonych warzyw
  • przetworów owocowych
  • soków
  • lodów
  • wina ze świeżych winogron
  • makaronu
  • oliwy

Przewożone przez nas produkty wymagają specjalnego traktowania w transporcie. Dzięki przynależności do międzynarodowych organizacji zrzeszających spedytorów i mamy dostęp do najnowszych i najskuteczniejszych rozwiązań transportowanych oferowanych przez zaufanych przewoźników.

Transport produktów świeżych z BBA Transport System

BBA Transport System zajmuje się transportem tego rodzaju produktów od 20 lat. Cieszymy się zaufaniem wśród stałych oraz nowych klientów. Usługi BBA Transport System są normowane standardami jakości normy ISO 9001:2015.

Zachęcamy Państwa do korzystania z naszych usług bądź do niezobowiązującej wyceny którą możecie Państwo uzyskać od naszych specjalistów.

Hubert Sadziak
e-mail:  h.sadziak@bbats.pl
kom.:    (+48) 733 779 003

 

SZYBKI KONTAKT

KONTAKT ZE SPEDYTOREM
Pn. - Pt. 8:00 - 16:30

Powiązane artykuły