Jak zoptymalizować transport towarów wrażliwych na temperaturę?

W przypadku dostawy towarów, które wymagają odpowiedniej temperatury otoczenia, konieczne jest zaplanowanie dostosowanego do potrzeb kontenera. Do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze trochę, natomiast branża transportowa musi działać już teraz. To już ostatni dzwonek na sprowadzenie artykułów takich jak alkohole, z różnych zakątków świata drogą morską. Aby produkty nie uległy zepsuciu w transporcie, konieczne jest przewożenie ich w specjalnych kontenerach chłodniczych,

Kontenery, które posiadają funkcję chłodniczą, zwane są też reeferami. Są to skrzynie ze stali, wyposażone w agregat chłodniczy, którego regulacja możliwa jest z panelu kontrolnego. Podłączany jest od do sieci elektrycznej statku. Dzięki zastosowaniu wentylatora i systemu skraplania, możliwe jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgoci powietrze wewnątrz kontenera. Warto tutaj przemyśleć montaż agregatu prądotwórczego lub prądnicy. Dzięki temu mamy zasilanie awaryjne i minimalizujemy ryzyko zniszczenia przewożonego towaru. Jest to rozwiązanie droższe i mniej ekologiczne ze względu na pozostawianie śladu węglowego.

KONTAKT ZE SPEDYTOREM PN - PT 8:00 - 16:30

KONTENERY NOR

Na rynku dostępne są również kontenery NOR (Non-Operating Reefe). Dzięki izolowanym ścianom zapewniają stałą temperaturę we wnętrzu. Konstrukcja tych kontenerów sprawia, że przestrzeń  transportowa jest w nim ograniczona, co należy wziąć pod uwagę przy planowaniu logistycznym. Optymalizacja wykorzystania kontenerów NOR to transport powrotny. Użycie ich do przewozu innych towarów znacznie zmniejszy koszt całej dostawy.

Dodatkową zaletą kontenerów NOR jest fakt, że można je wyłączyć na czas transportu, bez utraty temperatury wewnątrz. Stąd ich potoczna nazwa “kontener nieaktywny”. To rozwiązanie jest często wybierane przez naszych klientów. Więcej o transporcie chłodniczym możesz przeczytać tutaj: TUTAJ

Transport z wykorzystaniem kontenerów chłodniczych jest szczególnie ważny dla branży florystycznej, medycznej, spożywczej i gastronomicznej. Leki ustawowo muszą być transportowane w określonych warunkach. Mięso i ryby przewożone niewłaściwie mogą się zepsuć, co spowoduje ogromne straty i koszty utylizacji. Produkty takie jak czekolada czy wino, w celu dostarczenia do miejsca docelowego produktu wysokiej jakości, również koniecznie muszą być przewożone w kontenerze chłodniczym.

Wybór odpowiedniego kontenera do transportu może mieć realny wpływ na jego cenę. Pohttps://bbats.pl/zapytaj-eksperta/trzebujesz porady w zakresie transportu chłodniczego? NAPISZ do nas!

 

This is the title